/Mas Vedruna
Mas Vedruna 2018-03-13T09:48:22+00:00

antiga

La Vedruna és un Mas, avui dia englobat dins el nucli urbà, impressionant i superb, segurament engrandit en els segles XVII i XVIII.  A la seva magnífica façana orientada a llevant s’hi alcen dues galeries porticades, planta baixa i primer pis de rajol i pedra, del segle XIX, al nord-est hi ha diferents cossos adossats. El mot ‘vedruna’ d’orígen preromà indica una partió amb un munt de pedres.

La primera referència històrica correspon a finals del segle XIII, quan és citat com a mas remença i sotmès a les jurisdiccions feudals dels senyors d’Hostoles. Amb la Sentència de Guadalupe s’alliberen dels mals usos. Posteriorment s’emparenta amb el Cos de Cogoll i augmenta les seves propietats amb els molins de la Vedruna. boscos i terres de la vall del Llémena i d’altres masos.

Joaquima de Vedruna

El tret més destacable però fou que aquest mas va pertànyer a la fundadora religiosa de les Vedrunes: Joaquima de Vedruna i de Mas (Barcelona 1783-1854) descentent de la vila de les Planes d’Hostoles, el 1826 fundà les Carmelites de la caritat patrocinades pel bisbe de Vic. Es difongueren ràpidament per tot el païs i s’encarregaren dels malalts i d’ensenyar als infants.

Joaquima feia estada sovint a les Planes per administrar la propietat familiar de la Vedruna. El 1827 envià les primeres monges a l’hospital de Tàrrega i a partir d’aquí passà el reste de la seva vida entre relacions familiars i l’augment de la congregació, que a la seva mort tenia 43 centre, entre hospitals, escoles públiques i col·legis privats. Fou beatificada l’any 1940 i canonitzada l’any 1959. La seva festaes celebra el 22 de maig.

Actualitat

La casa va caure en desús i fou l’any 2000 quan trobant-se en un estat ruinòs, la família Vidal va adquirir-a i començà una restauració per part de l’avi Joan Vidal durant uns anys, convertint aquest Mas com es veu a l’actualitat, seguint un procés laboriòs de restauració per tal de conservar la seva arquitectònica inicial, amb la seva façana porxada tan destacables.

A partir d’aqui es va decidir de dividir-la en varis apartaments molt acollidors per estades de dies, mesos o llargues estades. Aquests apartaments consten amb cuina i bany individuals.

Actualment MªÀngels Canal segueix amb el projecte ampliant i restaurant la masia amb una nova zona d’spa, i el projecte de restauració de la capella de la santa Joaquima de Vedruna.